Долу в джунглата: В бягство

Деликатният читал е любимата плячка на всеки хищник.

Читал, петнист елен, индийски елен, опазване на петна елен, умъртвяване на елени от читал, търговия с месо от елени, опазване на елени в Индия, паркове на елени в Индия, новини за начина на живот, неделно око, око 2017, индийски експресЖивот на ръба: Добре оборудван за справяне със заплахата от хищници, читалището е надарено с отличен слух, зрение и ароматизация. (Източник: изображения на Thinkstock)

Те със сигурност са най-добре изглеждащите елени, открити в Индия-и като бонус също са ендемични (въпреки че са били изнесени в няколко страни по света). Читални или петнисти елени, с деликатното си тяло, изразителни течни очи, облечени в полираните си златни палта с редици ледени захарни петна, са удоволствие за окото, докато се носят през пасищата и горите на Индия, пашат или сърфират спокойно. Елените, които са рогови (имат три зъба), стоят с височина 3 фута при рамото и тежат до 85 кг, но са по -малки и по -леки.

Но, уви, има проклятие върху тези деликатни елени и то ужасно: те са и най -вкусните от елените - тигри, лъвове, леопарди, вълци, хиени, дхоле, чакали - и ние, хората, ще гарантираме че! Това ги кара да живеят живота си в състояние на вечна червена тревога, което не би могло да бъде добро за кръвното налягане. Те са добре подготвени да се справят с това, с отличен слух, зрение и мирис. При най -малкия знак за опасност, стражар ще застане неподвижно към вниманието, с вдигнат врат напред, с копито, вдигнато деликатно, готово да потупва „Go! Отивам! Отивам! сигнал при първите признаци на проблеми. Предупредителната поза се улавя от други членове на стадото, които също се втвърдяват и гледат и слушат. Ако заплахата се осъществи, те ще тропнат с крака, ще лаят предупрежденията си и ще се оттеглят, барабани в един файл, опашки, достигайки максимум 65 км / ч. Те ще се насочат към най -близкия участък от гора, където могат да се разпръснат и да пати между дърветата. Тигърът трябва да бъде доста близо, за да стартира успешна засада, въпреки че дивите кучета просто ще ги изкарат до изтощение в щафети.



Читалите се срещат в горите и горите почти в цяла Индия и добре си спомням първото им диво виждане преди десетилетия в националния парк Borivali в Мумбай. В сив, мусонен следобед, докато шофирате по пътя към езерата (мисля, че Тулси и Вихар), двама изведнъж деликатно излязоха от смарагдовозелената гора и спряха на ръба на пътя, гледайки в двете посоки. Спряхме колата, а след това много придирчиво се пресичаха през пътя и изчезнаха в гората от другата страна. В други моменти съм ги виждал да приближават водоеми - трябва да пият поне веднъж или два пъти всеки ден - и това вероятно е един от най -напрегнатите моменти в деня им. Те ще излязат от гората на поляната и стъпка по стъпка, тръгвайки към водата. Навеждането за пиене е най -опасният момент от всички, защото не само може да бъде нападнат отзад от голяма котка, но и подводният крокодил може внезапно да излезе от водата под носа им и да се нахвърли върху тях. Те са измислили зони, където опасността е по -голяма (например около водоеми) или по -малка (на открити тревни площи) и са подходящо бдителни. И, да, те също имат собствена система за ранно предупреждение: лангури, кацнали високо в дърветата, сканират горите наоколо и изкрещяват предупреждения от стакато, когато забележат голяма котка или диви кучета, които се промъкват. Има и бонус, защото лангурите са храносмилащи храни и изхвърлят много плодове и изпускат много от това, което ядат, което читалището с благодарност взима. От своя страна читалището ще изрече предупрежденията си, ако мирише на опасност, която лангурите не са успели да забележат отгоре. Други същества, които предоставят тази услуга за охрана, включват паун и чучулига, и двете издават език при първите признаци на опасност.



Въпреки че са толкова популярни в менюто на толкова много хора, читалищата са се справили достатъчно добре, за да спечелят статут на най -малко притеснителен, що се отнася до опасността от изчезване. Те могат да се размножават през цялата година (дори два пъти годишно), а сърната обикновено има по едно оленяшко. Малкото, почти без мирис, бебе се ражда с петна и е скрито ниско в тревата от майка си за първите две -две седмици от живота си. След това той ще следва майка си и ще остане с нея през следващите две или три години. Еленчетата извикват силно, когато са в коловоз и ще защитават яростно дамите си. Разумно, техните състезания за притискане са по -скоро като бутане на мачове и по -слабият бързо се оттегля, преди да може да бъде причинена сериозна контузия. Но има поне един записан случай, когато еленът е оплел рогата им толкова неразривно, че са умрели нещастно заедно.

Тези грациозни елени са най -активни сутрин и вечер, легнали на сянка през горещите следобеди. Тревата формира по -голямата част от диетата им и те също ще влязат в нивата на фермерите, за да пасат на култури. Те са любими в някои паркове в градовете - като Deer's Deer Park и Chennai's Guindy National Park, където се помещават големи стада. Правилното място да им се възхищаваме, разбира се, е естественото им местообитание, което спокойно се носеше през тревните площи и леко залесените джунгли или стои готово да избяга с вдигнато копито, с тъмни и тревожни очи, с потрепващи уши, с опашка нагоре и черен кадифен нос. .